Ajankohta: Opinnot pääsee aloittamaan noin viikon sisällä ilmoittautumisesta. Opintojakson arvioitu suoritusaika on 2 kuukautta. Huom! Opintojakso avautuu ja opinnot pääsee aloittamaan 19.1.2026 alkaen!

Huomioithan, että lehtorit eivät anna ohjausta tai arvioi opintosuorituksia pääsääntöisesti 1.6. – 16.8.2026 välisenä aikana.

Koulutuspaikka: Verkko-opinnot
Laajuus: 5 opintopistettä
Kohderyhmä: Kaikki asiasta kiinnostuneet
Edeltävä osaaminen: Ei vaadita, mutta suositellaan perustietämystä ravitsemuksesta.

Opintojakso opiskellaan itsenäisesti verkossa Learn-oppimisympäristössä.

Ensisijainen tutkinto, johon hyväksiluetaan Xamkissa: Kaikki AMK-tutkinnot
Opetussuunnitelmassa mainittu osaamisalue: Vapaasti valittavat opinnot
Ilmoittautuminen päättyy: 31.5.2026, jolloin suoritusaikaa on jäljellä n. 2 kuukautta. 
Maksu: 75 euroa (15 euroa/op). Lisätietoja maksuista täällä

Huomioithan, että llmoittautumisesi on sitova. Koulutusmaksu maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Maksua ei palauteta, vaikka keskeyttäisit / peruisit opinnot.

Avoimen AMK:n opinnoille voi ilmoittautua enintään 50 opintopisteen edestä / lukukausi. Yli 50 opintopisteen menevät ilmoittautumiset poistetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

HUOM! Xamkin läsnä- tai poissaolevat tutkinto-opiskelijat eivät voi ilmoittautua Xamk Pulsen koulutuksiin. Xamkin tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautumiset poistetaan, eikä poistamisesta ilmoiteta erikseen. Mahdollisesti maksettua koulutusmaksua ei palauteta.

Xamkin polkuopiskelijoiden ilmoittautuminen Pepissä tai Tuudossa.

Tavoitteet:

  • Osaat toimia ammattimaisesti asiakkaan hyvän ravitsemushoidon edistämiseksi.
  • Osaat käyttää ravitsemustilan arviointiin soveltuvia menetelmiä, tunnistat vajaaravitsemuksen ja osaat toimia ammatillisessa yhteistyössä ravitsemustilan korjaamiseksi ja parantamiseksi.
  • Hallitset eri ikäryhmien ravitsemuksen erityispiirteitä ja osaat toimia vastuullisesti erityistilanteissa ja sairauksien hoidon ravitsemuksellisten vaatimusten mukaisesti.

Sisältö:

  • Miten toteutetaan suositusten mukainen ruokailu osana hyvää hoitoa?
  • Millä menetelmillä ja miten ravitsemustilaa arvioidaan ja miten seulotaan vajaaravitsemusriskissä olevat asiakkaat?
  • Kuinka käynnistettään ravitsemustilan korjaaminen?
  • Mitkä ovat ikääntyneen asiakkaan ravitsemuksen erityispiirteet?
  • Miten rakennemuunnetut ruokavaliot toteutetaan ravitsemuksellisesti täysipainoisesti?
  • Miten erityisruokavaliot toteutetaan ja edistetään hyvää ravitsemusta eri tilanteissa, kuten sydän- ja verisuonissairaudet, haavahoito, syöpäpotilaan ravitsemus, maha- ja suolikanavan sairaudet, keliakia, diabetes
  • Yhteistyö asiakaslähtöisen ravitsemuksen edistämisessä, ammatilliset vastuut ja kirjaaminen asiakastietoihin.

Toteutus:

  • Opintojakso toteutetaan verkko-opintoina Learn-verkko-oppimisalustalla. 
  • Opintojakson tavoitteiden ja sisältöön tutustumisen jälkeen opiskelija laatii itselleen tavoitteet ja aikataulun opintojaksolle.
  • Opintoja on mahdollista tehdä ajasta ja paikasta riippumatta omaan tahtiin ja itsenäisesti työskennellen. Opintojaksolle on laadittu myös suositussuoritusaikataulu, jota noudattamalla opinnot etenevät suoritusajassa.
  • Opintojakson soveltavan case-tehtävän voi halutessaan tehdä pari- tai pienryhmätyönä ja kytkeä omaan työhön ja työpaikkaan.
  • Opintojaksolla on keskustelualueita, joilla pääsee vaihtamaan mielipiteitä ja ajatuksia toisten opiskelijoiden kanssa, ja osa tehtävistä on vertaisarvioitavia.
  • Oppimistehtävien painotuksia voi valita oman mielenkiinnon mukaan.
  • Opintojaksolla on tallennettuja luentoja, jotka voi kuunnella oman aikataulun mukaan. Opintojaksolla ei ole aikaan ja paikkaan sidottuja tapaamisia eikä pakollisia ryhmätöitä. 

5 op:n laajuinen opintojakso vastaa noin 135 tunnin opiskelijan työmäärää.

Opiskelumateriaali:

  • Opettajan kokoama materiaali Learn-alustalla.
  • Keskeiset lähteet:
    • Ravitsemushoitosuositus https://www.julkari.fi/handle/10024/146233.
    • Vireyttä seniorivuosiin : Ikääntyneiden ruokasuositus https://www.julkari.fi/handle/10024/139415.

Arviointi:
Tenttien arviointi on 0–5, tehtävät ja keskustelutehtävät hyväksytty, hylätty, täydennettävä. Case-tehtävä vertaisarvioitu hyväksytty/hylätty. Kokonaisarvosana muodostuu arvioitavien tenttien arvosanojen keskiarvona

Arviointiasteikko: 1-5

Opintojakson rakentanut opettaja kertoo:

Ravitsemushoito on tärkeä osa ihmisoikeuksia ja osa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaiden hyvää hoitoa ja terveyden edistämistä. Ravitsemushoitosuositus (https://www.julkari.fi/handle/10024/146233) uusittiin vuonna 2023 ja koskettaa useita eri ammattiryhmiä sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä. Suosituksen mukaan ravitsemushoito on yhtä tärkeä hoitomuoto kuin muutkin lääketieteelliset hoidot. Henkilöstöllä on vajaa- ja aliravitsemuksen seulontavelvollisuus, vastuu ravitsemushoidon toteuttamisesta ja seuranta- ja kirjaamisvelvollisuus asiakkaan ravitsemushoidosta. Työssä tarvitaan perusravitsemuksen lisäksi ikääntyneiden ravitsemuksen osaamista, tietoa erityistarpeiden, kuten rakennemuutettujen ruokavalioiden ja erityisruokavalio-osaamista.

Voisit olla kiinnostunut myös seuraavista opintojaksoista:

Lisätietoja ilmoittautumisesta:
Xamk Pulse, avoinamk@xamk.fi, puh. 050 576 0037 / Ruut Kokki

Peruminen
Jos et aloita opintoja, ilmoita siitä meille, jotta voimme poistaa sinut opintojaksolta. Näin tietoihisi ei jää merkintää suorittamatta jääneestä koulutuksesta. Peruminen tulee tehdä osoitteeseen avoinamk@xamk.fi

Opintosuoritusrekisterin ote 
Lähetämme sinulle sähköisesti allekirjoitetun opintosuoritusrekisterin otteen noin viikon sisällä sen jälkeen, kun olet saanut  arvosanan Peppi-järjestelmään. Ote toimii dokumenttina, jos esimerkiksi haet hyväksilukuja opintoihisi jossain toisessa korkeakoulussa. Opintoja voidaan hyväksilukea myös Xamkissa, jos tulet meille tutkinto-opiskelijaksi. Katso lisää nettisivultamme Opiskelu Xamk Pulsessa – Xamk.  

Tiedotamme koulutuksen toteutumisesta sähköpostitse. Jos viestiä ei ala kuulua, tarkasta myös roskapostit!

Pidätämme oikeuden mahdollisiin muutoksiin.

 

Karvin logo

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu on Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) laatuauditoima korkeakoulu.

Etsi lisää koulutuksia koulutuskalenterista

Koulutusten tiedot ja ilmoittautuminen

Koulutuskalenteriin

Courses in English

Look for courses in English and sign up in our English Training Calendar

Training Calendar

Tietoa opiskelukäytännöistä

Lue tarkemmin opiskelusta avoimessa ammattikorkeakoulussa

Lue lisää