Ajankohta: Opiskelija pääsee aloittamaan opinnot noin yhden (1) viikon sisällä opinnoille ilmoittautumisen jälkeen. Opintojakson suoritusaika on kolme (3) kuukautta.
Koulutuspaikka: verkko-opinnot
Laajuus: 5 op
Kohderyhmä: Kaikki asiasta kiinnostuneet
Opettaja: Itsenäisesti suoritettava opintojakso
Väyläopiskelija: Suosittelemme tätä opintojaksoa restonomi (AMK) -väyläopintoihin matkailu- sekä ravintola- ja catering-alan perustutkinto-opiskelijalle.
Ensisijainen tutkinto, johon hyväksiluetaan Xamkissa:Kaikki AMK-tason opinnot Xamkissa
Opetussuunnitelmassa mainittu osaamisalue: Vapaavalinnaiset opinnot
Ilmoittautuminen päättyy: 29.10.2023. Tässä nonstop-aloituksena alkavassa koulutuksessa opiskelija pääsee aloittamaan opinnot noin yhden (1) viikon sisällä opinnoille ilmoittautumisen jälkeen.
Hinta: Maksuton
Avoimen AMK:n opinnoille voi ilmoittautua enintään 50 opintopisteen edestä / lukukausi. Yli 50 opintopisteen menevät ilmoittautumiset poistetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.
HUOM! Xamkin tutkinto-opiskelijoiden ja polkulaisten ilmoittautuminen Pepissä tai Tuudossa.
Tavoitteet:
- Tavoitteena on oppia suunnittelemaan ja toteuttamaan erityisruokavaliota noudattavan henkilön ruokailuun ja ruokavalion toteuttamiseen liittyviä palveluita ravitsemussuositusten mukaisesti eri kohderyhmille (lapset, työikäiset, ikääntyneet) eri toimintaympäristöissä (koti, hoitolaitos, ravintola).
- Tavoitteena on oppia tuntemaan tavanomaisten erityisruokavalioiden taustalla olevat syyt, ruokarajoitukset, ravitsemukselliset riskit ja ruokavalioon soveltuvien elintarvikkeiden valintaa ja käyttöä täysipainoisen ravitsemuksen toteuttamiseksi ympäristövastuullisuus huomioiden.
- Lisäksi tavoitteena on oppia suunnittelemaan ja toteuttamaan palveluita asiakasturvallisuutta noudattaen ja viestimään asianmukaisesti.
Sisältö:
- Erityisruokavaliot ruokasuosituksissa
- Allergiat ja intoleranssit
- Kasvisruokavaliot ja kasviproteiinien käyttö
- Keliakia ja gluteiinittomat ruokavaliot
- Herkän vatsan ja suolistosairauksien ruokavaliot (Fod Map)
- Viestintä ja turvallisuus
Toteutus:
Verkko-opintojakso. Opiskelu on aikaan ja paikkaan sitomatonta itsenäistä työskentelyä, halutessaan osan tehtävistä voi tehdä pari- tai pienryhmätyönä. Opintojakson suorittamiseen on suositusaikataulu, mutta opinnoissa voi edetä omaan tahtiin ja on hyvä laatia itselle aiakatulu ja varata noin 2 kuukautta aikaa opintojakson suorittamiseen. Opintojaksolla on tehtäviä, joita voi kytkeä omaan työpaikkaan tai henkilökohtaiseen elämään.
5 op:n laajuinen opintojakso vastaa noin 135 tunnin opiskelijan työmäärää.
Opiskelumateriaali:
Materiaali on pääosin Learnin alustalla sähköisinä linkkeinä, tallennettuina verkkoluentoina, e-kirjoina ja artikkeleina. Opiskelussa käytettävä kirjallisuus ilmoitetaan opintojakson alkaessa.
Arviointi:
- Opintojaksolla on osaamista varmistavia verkkotenttejä, keskustelua ja vertaisarvioitavia tehtäviä
- Opintoihin sisältyy 1 op laajuinen case tehtävä
- Arvosana muodostuu arvioitavien tehtävien ja verkkotenttien keskiarvona
Arviointiasteikko:
1-5
Voit olla kiinnostunut myös seuraavista Hyvinvointia ruuasta -teeman opintojaksosta:
- Hyvinvointia ruuasta 1: Vegaania ja kasvisruokaa (nonstop-aloitus), 5 op
- Hyvinvointia ruuasta 3: Terveyttä edistävää ruokaa ikääntyvälle (nonstop-aloitus), 5 op
Lisätietoja ilmoittautumisesta:
Avoimen AMK:n toimisto, avoinamk@xamk.fi, p. 040 631 9828/Tiina Valjakka
Mikäli et voi osallistua, muista perua ilmoittautumisesi mahdollisimman pian sähköpostitse (avoinamk@xamk.fi).
Tiedotamme koulutuksen toteutumisesta sähköpostitse. Jos viestiä ei ala kuulua, tarkasta myös roskapostit!
Pidätämme oikeuden mahdollisiin muutoksiin.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu on Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) laatuauditoima korkeakoulu.