Avoimen AMK:n polkuopinnot voivat avata väylän tutkinto-opiskelijaksi

Polkuopinnot tarkoittavat valitun koulutuksen ensimmäisen vuoden pääosin ydinopintojen suorittamista avoimessa ammattikorkeakoulussa. Polkuopiskelijana suoritetut opinnot antavat oikeuden hakea avoimen väylän haussa tutkinto-opiskelupaikkaa Xamkissa. Polkuopinnot eivät kuitenkaan automaattisesti takaa tutkinto-opiskelupaikkaa, vaan opiskelijat valitaan hakumenettelyn kautta kaksi kertaa vuodessa. Haussa painottuvat suoritettujen opintopisteiden määrä ja niiden keskiarvo. Joissakin koulutuksissa käytetään valintaperusteena myös haastattelua.

Polkuopinnot toteutetaan joko tutkintoa suorittavien opiskelijoiden ryhmässä tai pelkästään avoimen AMK:n opiskelijoista muodostuvasta erillispolkuryhmässä.

Polkuopintoihin ilmoittautuminen on avoinna kaksi kertaa vuodessa ja opinnot alkavat joko tammikuussa tai elo-syyskuussa. Opinnot alkavat samana päivänä kuin yhteishaun kautta valituksi tulleiden tutkinto-opiskelijoidenkin, mikäli opinnot tapahtuvat tutkinto-opiskelijoiden ryhmiin integroituna. Myös erillispolkujen opinnot alkavat aina lukukausien alussa.

 • AMK-polut on tarkoitettu pääasiallisesti kaikille iästä ja koulutustaustasta riippumatta. Mikäli sinulla ei ole muutoin hakukelpoisuutta hakea ammattikorkeakouluun, saat sen suorittamalla avoimen väylän haussa edellytetyt opinnot.
 • Ylempään AMK-polkuun voivat ilmoittautua alalle soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittaneet. Joihinkin YAMK-poluista voi ilmoittautua myös ”vanhan” opistoasteen tutkinnon suorittanut. Tarkista aiemmin suoritetun tutkinnon soveltuvuus koulutuskalenterin polkuopintojen kuvauksesta. Ilmoittautumislomakkeelle tulee liittää YAMK-polkuopintoihin oikeuttava tutkintotodistus.

 

Ilmoittautuminen elokuussa alkaviin polkuopintoihin on avoinna 2.-8.8.2024.

Polkuopinnot julkaistaan koulutuskalenterissa viimeistään 20.5.2024.

Huom! Joissain koulutuksissa on poikkeava ilmoittautumisaika, tarkista tilanne koulutuskalenterista!

Elämä vie meidät yllättäville poluille.
Pidä mielesi uteliaana, avoimena ja nauti matkasta.

Koulutuskalenteri

Ilmoittautuminen elokuussa alkaviin polkuopintoihin on avoinna 2.-8.8.2024.

Polkuopinnot julkaistaan koulutuskalenterissa viimeistään 20.5.2024.

Huom! Joissain koulutuksissa ilmoittautuminen on poikkeavina aikoina, tarkista tilanne koulutuskalenterista!

Tarjontaa voi rajata valitsemalla haluamansa tason, tyypin, koulutusalan ja kaupungin.

siirry koulutuskalenteriin

Hyvä tietää polkuopinnoista

 • Polkuopinnot voivat olla joko päiväopintoja, monimuoto-opiskelua, tai kokonaan verkko-opintoina – koulutuksesta riippuen.
 • AMK-polulle ei pääsääntöisesti ole edeltävyysvaatimuksia. Tarkasta polkuopintojen tiedoista, onko kyseiselle polulle edeltävän tutkinnon vaatimus.
 • YAMK-polulle ilmoittauduttaessa pohjakoulutusvaatimuksena on korkeakoulututkinto, tai vastaava opistoasteen tutkinto, mutta ei työkokemusvaatimusta.
  • YAMK-polkuopinnot voi siis aloittaa, vaikka sinulla ei vielä olisi tutkinto-opiskeluun riittävää työkokemusta.
  • YAMK-koulutukseen vaadittavaa amk-tutkintoa vastaavan ”vanhan” opistoasteen tutkinnon suorittanut voi ilmoittautua polkuopiskelijaksi joihinkin YAMK-koulutuksiin. Tarkista aiemmin suoritetun tutkinnon soveltuvuus koulutuskalenterin polkuopintojen kuvauksesta.
  • YAMK-polkuopintoihin ilmoittauduttaessa tulee lomakkeeseen liittää edeltävyysehdot täyttävä tutkintotodistus, joten varaa kyseinen tiedosto valmiiksi päätelaitteellesi ennen ilmoittautumistasi.
 • Opinnot vaativat sitoutumista, sillä niissä edetään tutkinto-opiskelun rytmissä:
   • AMK-polulla tehdään n. 50–60 op/vuosi (koko tutkinto 210 tai 240 op)
   • YAMK-polulla 30 op/vuosi (koko tutkinto 90 op) tai 15 op/vuosi (koko tutkinto 60 op)
   • 1 opintopiste on 27 tuntia opiskelijan työtä, joten vuoden AMK-tason opinnot tarkoittavat n. 200 opiskelupäivää.
   • Avoimessa AMKissa ei hyväksilueta opintojaksoja. Osaamisen voi kuitenkin huomioida HOPS-keskustelussa opintojaksoja valittaessa sekä myöhemmin opintojaksojen sisällä vastuuopettajan kanssa parhaaksi katsomalla tavalla.
 • Voit hakea Xamkiin tutkinto-opiskelijaksi suoritettuasi AMK-polulla vähintään 50 opintopistettä tai YAMK-polulla vähintään 15/30 opintopistettä. YAMK-polulta tutkintoon haettaessa sinulla tulee olla kaksi vuotta alakohtaista työkokemusta soveltuvan korkeakoulututkinnon tai vanhamuotoisen opistoasteen tutkinnon suorittamisen jälkeiseltä ajalta. Katso tarkemmat hakuehdot täältä.
 • Polkuopintojen kesto on yksi vuosi. Mikäli haluat jatkaa polkuopintoja vielä toi­sen peräkkäisen vuoden, tulee sinun ilmoittaa asiasta avoi­men AMKin toimistoon. Polkuopinnoista ei ole mahdollista olla poissaolevana lukukautta tai –vuotta. Erillispolkuryhmät saavat opiskeluoikeutta polkuopintojen keston mukaisesti.
 • Läsnäolomerkintä ensimmäiselle vuodelle laitetaan avoimen AMKn toimesta automaattisesti. Läsnäolomerkintää et pysty itse tekemään.
 • Sinun tulee itse huolehtia ilmoittautumisesta ryhmäsi opintojaksoille Pepissä.
 • Avoimen AMK:n polkuopinnot eivät johda tutkintoon, jonka vuoksi Kela ei myönnä opintotukea tai muita opintososiaalisia etuuksia. Jos olet työtön, ole yhteydessä TE-toimistoon ja selvitä opiskelu- ja tukimahdollisuutesi ennen polkuopintojen aloittamista.
 • Polkuopiskelijalle voidaan myöntää yksilöllisiä opetusjärjestelyjä (esim. lisäaika tenttiin). Huomioithan, että koulutuksen asettamat oppimisen minimivaatimukset tulee aina täyttyä yksilöllisistä opetusjärjestelyistä huolimatta.

Ota yhteyttä alan koulutuskoordinaattoriin ja kysy lisää!

Muita huomioitavia asioita

 • Xamkin polkuopiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden käyttöä (esim. kannettavaa tietokonetta).
 • Polkuopiskelijan etuudet
  • Ilmaiset Office-ohjelmat (Word, Excel, Power Point yms.)
  • Xamkin Outlook-sähköposti
  • OneDrive-verkkotallennustila (pilvipalvelu)
  • lounas henkilökuntahintaan Xamkin kampusten ravintoloissa
  • mahdollisuus liittyä Kaakko-opiskelijakunnan jäseneksi
 • Polkuopiskelija voi saada erityistä tukea polkuopintoihinsa asiantuntijalausunnon perusteella, joka tulee hankkia itse. Todistus eritystuen tarpeesta tulee ilmoittaa  opintojakson alkaessa.​​​​​​​ Opiskelija on vastuussa tuen hakemisesta, siihen liittyvien tapaamisten sopimisesta sekä mahdollisen päätöksen jakamisesta.
 • Opintopsykologien ja opiskeluhyvinvoinnin asiantuntijoiden palvelut eivät koske avoimen AMK:n opiskelijoita.
 • Polkuopiskelijat eivät ole oikeutettuja terveydenhuollon (YTHS) palveluihin.

Merenkulun puolella ei ole tarjolla varsinaisia polkuopintoja, kysy lisätietoja vaihtoehdoista paivi.kitunen@xamk.fi.

Jos koulutuksella ei ole polkuopintoja tarjolla, ota yhteyttä koulutusalakohtaisiin koulutussuunnittelijoihimme .

Ilmoittautuminen

 • Polkuopintoihin ilmoittaudutaan avoimen AMK:n koulutuskalenterissa xamk.fi/koulutuskalenteri
 • Paikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä, eli nopeus ratkaisee (ei hakumenettelyä)
 • Voit ottaa vastaan vain yhden polkupaikan. Jos ilmoittaudut useampaan polkuun, katsomme ensimmäiseksi tulleen ilmoittautumisesi ensisijaiseksi toiveeksi.
 • Ilmoittautuminen on avoinna kaksi kertaa vuodessa, elokuun ja joulukuun alussa. Tarkemmat ajat päivitetään aina tälle sivulle.
 • Ilmoittautumislomakkeella kysytään henkilötiedot, yhteystiedot ja maksuperuste eli mihin maksuryhmään kuulut. YAMK-polulle ilmoittautuvan tulee liittää mukaan edeltävyysvaatimukset täyttävä tutkintotodistus. Myös joissain muissa kuin YAMK-polulla voidaan vaatia todistusta liitteeksi, tarkista vaatimus koulutuksen esitteestä.
 • Lisätietoa maksuista löydät täältä.
 • Polkuopiskelupaikkaa ei voi perua maksutta.

Jos jäit ilman tutkinto- tai polkuopiskelupaikkaa. Ota yhteyttä koulutusalakohtaisiin koulutuskoordinaattoreihimme – pyrimme etsimään sinulle yksittäisiä avoimen AMK:n opintojaksoja, jotta pääsisit aloittamaan tutkintotavoitteisen opiskelusi!

OPISTOASTEEN TAI AMMATILLISEN KORKEA-ASTEEN TUTKINNON PÄIVITTÄMINEN AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINNOKSI

Tutkinto-opinnot aloitetaan suorittamalla avoimessa AMKissa puolet niistä opinnoista, jotka tarvitaan tutkinnon päivittämiseen AMK-tutkinnoksi. Opintopistemäärä vaihtelee tutkintokohtaisesti.

Opistoasteen ja ammatillisen korkea-asteen tutkinnot ovat vanhoja tutkintoja (esim. teknikko), joihin ei voi enää valmistua ja joiden tilalla ovat nykyään ammattikorkeakoulututkinnot tai toisen asteen tutkinnot. Opistoasteen tutkintoja eivät ole esimerkiksi ammattiopistoissa tehdyt ammatilliset perustutkinnot/ammattitutkinnot/ erikoisammattitutkinnot tai ammatillisessa opettajakorkeakoulussa tehdyt erilliset opettajan pedagogiset opinnot.

Voit hakea Xamkiin tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän haussa suoritettuasi tarvittavan määrän opintopisteitä (puolet niistä opinnoista, jotka tarvitaan tutkinnon päivittämiseen). Hakukelpoisuuden tutkintoon  saa enintään  50:llä opintopisteellä, mikäli päivittämiseen tarvittava opinnot ylittävät 100 opintopistettä. Katso tarkemmat hakuehdot täältä.

 

Ota yhteyttä alan koulutuskoordinaattoriin ja kysy lisää!

Polkuopiskelijan infopaketti

Polkuopiskelijan infopakettiin on koottu keskeinen tieto polkuopinnoista.

Lue lisää

Polkuopintojen jälkeen tutkinto-opiskelijaksi

Avoimen väylän haku 1.-15.5. ja 1.-15.10.

Suoritettuasi polkuopinnot voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen opintojen perusteella toukokuussa ja lokakuussa. Jos tulet valituksi tutkinto-opiskelijaksi, jatkat opiskelua toisen tai kolmannen vuoden opinnoilla ja siitä eteenpäin aina tutkintoon saakka.

Voit hakea tutkinto-opiskelijaksi aina myös yhteishaussa, mikäli amk-hakukelpoisuutesi täyttyy. Polulla tekemäsi opinnot hyväksiluetaan saman alan tutkintoon sellaisinaan.

Haethan opintojesi jälkeen tutkintoon mahdollisimman pian. Näin varmistat, että haluamasi koulutus on voimassa ja opintosuorituksesi voidaan hyväksilukea tutkintoon.

Lue lisää hakemisesta

Kuuntele avoimessa ammattikorkeakoulussa sosionomipolulla opiskelleen Marin tarina

Lisätietoja

Tietoa opiskelusta avoimessa ammatti- korkeakoulussa

Lue opiskelukäytänteistä

Tietoa hakemisesta Xamkin YAMK-tutkintoihin

Tietoa YAMK-tutkinnoista

BYOD - Bring your own device

Lue ohjeistus

Omaehtoinen opiskelu työttömyys- päivärahalla

TE-toimiston sivuille

Lyhytkestoinen opiskelu työttömyys- etuudella

TE-toimiston sivuille

Aikuisopiskelijan etuudet Työllisyys- rahaston sivuilla

Siirry Työllisyysrahaston sivuille

Ota yhteyttä