AkKuLOG-Akkuteollisuuden kestävä kuljetuslogistiikka – Simulointien ja mallintamisen avulla monistettavia ja ympäristöystävällisiä logistiikkaratkaisuja akkuteollisuuden tarpeisiin tekijänä AkKuLOG-hanke
Akkuteollisuus on Suomen taloudelle merkittävää kasvupotentiaalia tarjoava ala, jossa Suomella on tarjottavana huippuosaamista. Kotkan ja Haminan seudulle on suunniteltu toteutettavan vihreinä investointeina akkuteollisuutta. Toteutuessaan näillä teollisinvestoinneilla olisi merkittävä vaikutus alueen elinvoimaan ja sen elpymiseen tarjoten suuren määrän uusia työpaikkoja ja akkuteollisuus liitännäisine toimintoineen muodostaisi uusia yritys- ja työpaikka-alueita.
Vihreänkin teollisuusinvestoinnin rakentamisen ja tuotannon aikaiset kuljetukset ja henkilöliikenne aiheuttavat ympäristövaikutuksia. Näitä vaikutuksia AkKuLOG-hankkeessa pyritään ennakoiden suunnittelemaan positiiviksi kestävin ratkaisuin. Hankkeessa tuotetaan ratkaisumalleja, vaikutusarviointeja ja skenaarioita monikansallisten investointien logistiikka- ja liikenneriskien, kuljetusketjujen ilmasto- ja ympäristöhaittojen sekä turvallisuusuhkien minimoimiseen. Akkuteollisuuteen liittyen tehdään runsaasti tutkimusta, selvityksiä, mutta logistiikan ja liikenteen näkökulmasta tietoa on julkisesti saatavilla verrattain niukasti.
AkKuLOG-hanke on suunniteltu reagoimaan etupainotteisesti Kotkan-Haminan seudun akkuteollisuusinvestointien tietotarpeeseen logistiikka- ja liikennenäkökulmasta, liittäen tarkasteluihin vahvaa energiajärjestelmien osaamista.
AkKuLOG-hankkeessa tuotetaan tietoa ja ratkaisuja, joista voivat hyötyä monet tahot. Hankkeen tulokset, logistiikan ja liikenteen ratkaisut, saatetaan välittömästi akkuklustereiden käyttöön. Näitä klustereita ovat TEM:in koordinoima kansallinen akkuklusteri, Kaakkois-Suomen TKI-akkuklusteri (Power Coast United) ja Kaakkois-Suomen akkualan koulutusklusteri.
Hanke toteutetaan tapaustutkimuksena akkuteollisuuteen, mutta useat hankkeessa kehitetyt ratkaisut ja toimenpidesuositukset ovat monistettavissa muiden alojen teollisuusinvestointe ihin, joissa suurten massojen kuljetuksilla on merkittävä rooli yrityksen toiminnassa ja joka työllistää suuren määrän ihmisiä investoinnin eri vaiheissa: teollisuuslaitoksen ja sitä tukevan infrastruktuurin rakentaminen sekä operatiivisen tuotannon aikainen toiminta.
Xamk vastaa hankkeessa toteutettavasta kuljetuslogistiikan ja työmatkaliikkumisen data- ja tietoperustaisesta mallintamisesta ja simuloinnista. Hankkeeseen sisältyy keskeisesti vaihtoehtoisiin polttoaineisiin siirtymisen mahdollisuudet raskaissa kuljetuksissa. Vaihtoehtoisiin käyttövoimiin liikenteen ja logistiikan energiaratkaisuina sekä niiden vaatimaan latausinfraan keskittyy LUT-yliopisto. Kuljetusvaihtoehdot ja niiden vaikutukset tuodaan vertailuun eri kuljetusmuodoilla (maantie ja rautatie) sekä vaihtoehtoisilla käyttövoimilla ja niiden vaatimalla infrastruktuurilla (sähkö, biokaasu, biodiesel, vety, synteettiset polttoaineet). Näiden ratkaisujen tuottamiseksi logistiikka- ja energia-asiantuntijat tekevät hankkeessa tiivistä yhteistyötä.
AkKuLOG-hankkeessa rakennetaan mallinnuksia ja simulointeja, joiden avulla tuotetaan logistiikan ratkaisumalleja, vaikutusarviointeja ja skenaarioita hyödyttämään niin akkuteollisuutta kuin liikenne- ja logistiikka-alaa. Hankkeessa haetaan kustannustehokkaasti optimaalisia, turvallisia, ilmasto- ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Hankkeessa tutkitaan vaihtoehtoisia käyttövoimia ja jakeluinfraa sekä olemassa olevien, rakennemuutoksen vuoksi vajaakäytölle jäävien, kiinteistöjen liikennekäyttöön esimerkiksi vaihtoehtoisten polttoaineiden jakeluinfran sijoituskohteina. Hankkeen tuloksista johdetaan käyttötapauksia, joilla on akkuteollisuutta laajempaa hyödynnettävyyttä vihreiden investointien logistiikkaratkaisuja suunniteltaessa.
AkKuLOG-hanke ajoittuu vakavan rakennemuutoksen aikakauteen Kymenlaaksossa. Hankkeessa jo edellä mainittujen toimenpiteiden lisäksi keskeisenä on tarkastella keinoja työttömien tai työttömyysuhan kohteena olevien työllistämiseksi, kohdistuen erityisesti rakennemuutosten koettelemille toimialoille. Hankkeessa tuotetaan tietoa yrittäjille niin menetetyn liiketoiminnan korvaamisesta kuin kokonaan uusista liiketoimintamahdollisuuksista.
Hankkeessa tuotettuja käyttötapauksia ja tuloksia voivat hyödyntää muun muassa: 1) teollisuustoimijat logistiikkaratkaisuja suunnitellessaan, 2) pk-yritykset liiketoimintaa ja työllistämistä elvyttääkseen ja vajaakäytöllä olevalle ajoneuvo- ym. kalustolle käyttöä etsiessään, 3) julkiset toimijat rakennemuutostoimenpiteissä, investointien houkuttelemiseksi alueelle ja työllistämistoimenpiteissä, ja 4) oppi- ja tutkimuslaitokset opetuksessa, koulutuksessa sekä TKI-työssä.
Tämä AkKuLOG-hankkeen työpaketin 2 (TP2) raportti kokoaa Kymenlaakson akkuteollisuuden logistiikkaan liittyvät tiedot materiaali- ja henkilöliikenteestä kestävien tuotantomallien kehittämiseksi.
Raportissa esitetyt tiedot muodostavat pohjan seuraavalle työpaketille (TP3), jossa luodaan simulaatioita ja mallinnuksia eri logistiikkaratkaisujen ympäristövaikutusten ja kustannusten arvioimiseksi, mahdollistaen konkreettisten suositusten laatimisen kestävämmän logistiikan toteuttamiseksi.
Tämä työpaketin kaksi (TP2) raportti toimii perustana AkKuLOG-hankkeen työpaketin kolme (TP3) simulaatioille ja mallinnuksille. Raportin tarkoituksena on koota yhteen kaikki tällä hetkellä käytettävissä olevat tiedot. Raportissa esi-tettävät aineistot on kerätty kattavasti eri lähteistä, ja ne käsittelevät Kymen-laakson alueelle rakentuvaan akkuteollisuuteen liittyviä tietoja niin materiaali- kuin henkilöliikenteen osalta.
AkKuLOG-hankkeessa tuotetaan kestäviä logistiikan tuotantomalleja akkuteol-lisuuden tarpeisiin. Toimintamallit ovat ympäristön kannalta kestäviä ja ne ovat monistettavissa muille raskasta logistiikkaa tarvitseville aloille. Malleja tuote-taan simuloinnin ja mallintamisen avulla. Työpaketissa kolme tuotetaan aina-kin yksi käytännön simulaatio, mutta myös muita simulaation keinoja on käy-tettävissä.
Akkuteollisuus tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia Kymenlaaksossa toimiville logistiikka-alan ja siihen sidoksissa oleville yrityksille. Tehtaiden tarvitsemat materiaalivolyymit ovat merkittäviä ja päivittäiset kuljetustarpeet ovat vähin-täänkin kymmeniä, ellei jopa satoja autokuormia. Ei ole siis yhdentekevää ym-päristönkään kannalta, miten logistiikan prosessit toteutetaan käytännössä.
Raportti sisältää tietoa, joiden avulla pyritään luomaan mahdollisimman realis-tisia simulaatioita ja mallinnuksia. Näin voidaan arvioida eri logistiikkaratkaisu-jen ympäristövaikutuksia ja kustannustehokkuutta. Tähän raporttiin kootut tie-dot mahdollistavat hyvien tulosten tuottamisen myös seuraavissa työpake-teissa, joiden lopputuloksista voidaan tarjota konkreettisia suosituksia kestä-vämmän ja tehokkaamman logistiikkaketjun suunnitteluun ja toteutukseen.
Ramboll Finland Oy:n toteuttama selvitys kartoittaa vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluinfrastruktuurin Kymenlaaksossa. Selvitystyö on osa Xamkin ja LUT-yliopiston yhteishanketta ”AkKuLOG”, Selvitystyötä tullaan käyttämään lähtötietona osana AkKuLOG-hankkeen kolmatta työpakettia.
Selvityksen mukaan Kymenlaaksossa on jo hyvät edellytykset vaihtoehtoisten käyttövoimien käyttöönotolle. Sähköautojen latausinfrastruktuuri on tällä hetkellä pääosin riitävä, mutta raskaan liikenteen tarpeisiin on investoitava lisää tehokkaisiin latauspisteisiin. Kaasupisteiden osalta kapasiteettia on jo olemassa, mutta tankkauspisteitä voisi olla lisää. Vedyn käyttöön tulevat investoinnit ovat myös ajankohtaisia.