Ajankohta: Opinnot pääsee aloittamaan noin viikon sisällä ilmoittautumisesta. Opintojakson arvioitu suoritusaika on 2 kuukautta. Huom! Opintojakso avautuu ja opinnot pääsee aloittamaan 19.1.2026 alkaen!
Huomioithan, että lehtorit eivät anna ohjausta tai arvioi opintosuorituksia pääsääntöisesti 1.6. – 16.8.2026 välisenä aikana.
Koulutuspaikka: Verkko-opinnot
Laajuus: 5 opintopistettä
Kohderyhmä: Kaikki asiasta kiinnostuneet
Edeltävä osaaminen: Ei vaadita, mutta perustietämys ravitsemuksesta edesauttaa opintojen suorittamisessa.
Väyläopinnot ammattiin opiskeleville: Tämä opintojakso sisältyy väyläopintoihin Restonomi (AMK), matkailu- ja palveluliiketoiminta.
Opintojakso opiskellaan itsenäisesti verkossa Learn-oppimisympäristössä.
Ensisijainen tutkinto, johon hyväksiluetaan Xamkissa: Restonomi (AMK), matkailu- ja ravitsemisala
Opetussuunnitelmassa mainittu osaamisalue: Täydentävä osaaminen
Ilmoittautuminen päättyy: 31.5.2026, jolloin suoritusaikaa on jäljellä n. 2 kuukautta.
Maksu: 75 euroa (15 euroa/op). Lisätietoja maksuista täällä.
Huomioithan, että llmoittautumisesi on sitova. Koulutusmaksu maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Maksua ei palauteta, vaikka keskeyttäisit / peruisit opinnot.
Avoimen AMK:n opinnoille voi ilmoittautua enintään 50 opintopisteen edestä / lukukausi. Yli 50 opintopisteen menevät ilmoittautumiset poistetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.
HUOM! Xamkin läsnä- tai poissaolevat tutkinto-opiskelijat eivät voi ilmoittautua Xamk Pulsen koulutuksiin. Xamkin tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautumiset poistetaan, eikä poistamisesta ilmoiteta erikseen. Mahdollisesti maksettua koulutusmaksua ei palauteta.
Xamkin polkuopiskelijoiden ilmoittautuminen Pepissä tai Tuudossa.
Tavoitteet:
- Tavoitteena on oppia suunnittelemaan ja toteuttamaan erityisruokavaliota noudattavan henkilön ruokailuun ja ruokavalion toteuttamiseen liittyviä palveluita ravitsemussuositusten mukaisesti eri kohderyhmille (lapset, työikäiset, ikääntyneet) eri toimintaympäristöissä (koti, hoitolaitos, ravintola).
- Tavoitteena on oppia tuntemaan tavanomaisten erityisruokavalioiden taustalla olevat syyt, ruokarajoitukset, ravitsemukselliset riskit ja ruokavalioon soveltuvien elintarvikkeiden valintaa ja käyttöä täysipainoisen ravitsemuksen toteuttamiseksi ympäristövastuullisuus huomioiden.
- Lisäksi tavoitteena on oppia suunnittelemaan ja toteuttamaan palveluita asiakasturvallisuutta noudattaen ja viestimään asianmukaisesti.
Sisältö:
- Erityisruokavaliot ruokasuosituksissa.
- Allergiat ja intoleranssit.
- Kasvisruokavaliot ja kasviproteiinien käyttö.
- Keliakia ja gluteenittomat ruokavaliot.
- Herkän vatsan ja suolistosairauksien ruokavaliot (FodMap).
- Viestintä ja turvallisuus.
Toteutus:
Opintojakso toteutetaan verkko-opintoina Learn-verkko-oppimisalustalla. Opintojakson suorittamiseen on suositusaikataulu, jota noudattamalla opinnot etenevät annetussa ajassa, mutta opinnot voi aikatauluttaa myös itse toteutusjan puitteissa. On hyvä varata noin kaksi kuukautta aikaa opintojakson suorittamiseen. Opiskelu on aikaan ja paikkaan sitomatonta itsenäistä työskentelyä; halutessaan osan tehtävistä voi tehdä pari- tai pienryhmätyönä. Opintojaksolla tehtäviä voi kytkeä omaan työpaikkaan tai henkilökohtaiseen elämään.
Opintojaksolla on keskustelualueita, joilla pääsee vaihtamaan mielipiteitä ja ajatuksia toisten opiskelijoiden kanssa. Osa tehtävistä on vertaisarvioitavia. Oppimistehtävien painotuksia voi valita oman mielenkiinnon mukaan. Opintoihin kuuluu arvioitavia verkkotenttejä. Opintojaksolla ei ole aikatauluun sidottuja luentoja, luennot ovat tallenteina.
5 op:n laajuinen opintojakso vastaa noin 135 tunnin opiskelijan työmäärää.
Opiskelumateriaali:
Materiaali on pääosin Learn-alustalla sähköisinä linkkeinä, tallennettuina verkkoluentoina, e-kirjoina ja artikkeleina. Opiskelussa käytettävä kirjallisuus ilmoitetaan opintojakson alkaessa.
Arviointi:
Opintojaksolla on oppimistehtäviä ja oppimista varmistavia verkkotenttejä. Arvosana muodostuu arvioitavien tehtävien ja verkkotenttien keskiarvona. Kaikki opintojakson tehtävät on tehtävä saadakseen arvioinnin opintojaksosta. Opintoihin sisältyy 1 op:n laajuinen vertaisarvioitava case-tehtävä, jonka arviointi on hyväksytty/ hylätty/ täydennettävä. Tarkka arviointiasteikko kriteereineen on nähtävillä opintojaksoalustalla.
Arviointiasteikko: 1-5
Voisit olla kiinnostunut myös seuraavista opintojaksoista
- Hyvinvointia ruuasta: Vegaania ja kasvisruokaa (nonstop-aloitus), 5 op.
- Ravitsemus osana hyvää hoitoa (nonstop-aloitus), 5 op.
Lisätietoja ilmoittautumisesta:
Xamk Pulse, avoinamk@xamk.fi, puh. 050 576 0037 / Ruut Kokki
Peruminen
Jos et aloita opintoja, ilmoita siitä meille, jotta voimme poistaa sinut opintojaksolta. Näin tietoihisi ei jää merkintää suorittamatta jääneestä koulutuksesta. Peruminen tulee tehdä osoitteeseen avoinamk@xamk.fi.
Opintosuoritusrekisterin ote
Lähetämme sinulle sähköisesti allekirjoitetun opintosuoritusrekisterin otteen noin viikon sisällä sen jälkeen, kun olet saanut arvosanan Peppi-järjestelmään. Ote toimii dokumenttina, jos esimerkiksi haet hyväksilukuja opintoihisi jossain toisessa korkeakoulussa. Opintoja voidaan hyväksilukea myös Xamkissa, jos tulet meille tutkinto-opiskelijaksi. Katso lisää nettisivultamme Opiskelu Xamk Pulsessa – Xamk.
Tiedotamme koulutuksen toteutumisesta sähköpostitse. Jos viestiä ei ala kuulua, tarkasta myös roskapostit!
Pidätämme oikeuden mahdollisiin muutoksiin.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu on Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) laatuauditoima korkeakoulu.