Kasvisruoka ja kasviproteiinit ruokapalveluissa – KasvisPro-koulutus tarjoaa teoriatietämystä innostavien videoiden ja pohdintatehtävien muodossa, ammattikeittiökäyttöön soveltuvaa ja vakioitua reseptiikkaa sekä kasvisruokatietoutta, käytännön ohjeita ja vinkkilistoja kasvipainotteisen ruokailun edistämiseen julkisissa ruokapalveluissa.
Koulutusaineisto muodostuu kolmesta osasta:
- Kasvisruokatietoa ammattikeittiöille
- Kauhakaupalla kasvisruokaa
- Kasvisruoan käytännön työkalupakki
Kohti Kasvipainotteisia ruokavalintoja – Työkirja ruokapalveluille
Ruokapalvelut ovat ottaneet haasteen lisätä kasvisruokatarjontaa vauhdilla vastaan ja kehittävät innokkaasti uutta reseptiikkaa asiakkaita kuunnellen. Ilmasto- ja ravitsemussyistä kasvipainotteinen ruoka on tulevaisuuden ykkösruokavaihtoehto. Moniammatillinen yhteistyö julkisissa ruokapalveluissa ja ruokapalveluiden toisiltaan saama vertaistuki toimivat pilareina kasvipainotteisuuden ja kasvisruokamyönteisyyden edistämisessä. Yhteistyö lisää keskinäistä ymmärrystä ja luottamusta, sujuvoittaa arjen toimintaa sekä moninkertaistaa osaamispääomaa kasvipainotteista ruokatarjontaa lisättäessä.
Kohti kasvipainotteisia ruokavalintoja -työkirja on rakentunut KasvisPro-koulutushankkeessa toteutettujen käytännön koulutusten ja verkkotyöpajojen materiaalien sekä koulutukseen osallistuneiden ruokapalvelutoimijoiden esittämien hyvien käytänteiden pohjalta. Työkirjasta löytyy kasvisruokatietoutta sekä käytännön ohjeita ja vinkkilistoja kasvipainotteisen ruokailun edistämiseen julkisissa ruokapalveluissa.
Lisäksi Kohti kasvipainotteisia ruokavalintoja -työkirjasta löytyvät linkit teoriakoulutuksen videoihin ja pohdintatehtäviin, ammattikeittiökäyttöön soveltuvaan ja vakioituun reseptiikkaan sekä kasvisruokatietoutta, käytännön ohjeita ja vinkkilistoja kasvipainotteisen ruokailun edistämiseen julkisissa ruokapalveluissa.
Videoilla tutustutaan eri näkökulmista kasvisruokaan ja kasviproteiineihin sekä niiden käytön edistämiseen julkisissa ruokapalveluissa. Ne tarjoavat tietoa ja käytännön esimerkkejä sovellettaviksi omassa työssä ja oman ammattikeittiön arjessa.
Videot jakautuvat kolmeen teemaan: Kasvisruokailun ABC, Kestävää kasvisruokaa maukkaasti ja Kiinnostava kasvisruoka. Kokonaisuus sisältää kymmenen lyhyttä asiantuntijaluentoa sekä yhdeksän haastatteluvideota, joilla ruokapalvelutoimijat kertovat käytännöistään ja jakavat kokemuksiaan kasvisruoan valmistamisesta ja käytön edistämisestä.
Suosittelemme tutustumaan videoihin teemoittain. Voit kuitenkin valita katsottavasi myös yksittäisiä videoita kiinnostuksesi mukaan, sillä jokainen video on itsenäinen kokonaisuus. Asiantuntijaluennot ovat n. 15 min pitkiä. Ruokapalveluiden haastatteluvideot ovat kestoltaan 3-9 min. KasvisPro-videoiden kokonaiskesto on n. 3 h 15 min. Videoihin liittyvät, tiedon hyödyntämistä ja soveltamista tukevat tehtävät löydät samasta kohdasta kuin videot.
Kohti kasvipainotteisia ruokavalintoja. Työkirja ruokapalveluille
Hanketoteuttajat:
Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy
Osatoteuttajat: Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Oy, Savon koulutuskuntayhtymä, Ammattikeittiöosaajat ry
Rahoittaja ja päärahoituslähde: Hanketta rahoitetaan Maa- ja metsätalousministeriön Ruokaketjun toiminnan edistämisen rahastosta, rahoituksen myöntää Ruokavirasto.