Ajankohta: Opiskelija pääsee aloittamaan opinnot viikon sisällä opinnoille ilmoittautumisen jälkeen. Opintojakson arvioitu suoritusaika on kolme kuukautta. 

HUOM! Kevään ensimmäinen aloitus tällä toteutuksella 11.2.2025! 

Huomioithan, että lehtorit eivät anna ohjausta tai arvioi opintosuorituksia pääsääntöisesti 2.6. – 17.8.2025 välisenä aikana.

Koulutuspaikka: Verkko-opinnot
Laajuus:  5 opintopistettä
Kohderyhmä: Kaikki asiasta kiinnostuneet

Itsenäisesti suoritettava opintojakso

Ensisijainen tutkinto, johon hyväksiluetaan Xamkissa: Sosionomi (AMK)
Opetussuunnitelmassa mainittu osaamisalue: Vapaasti valittavat opinnot
Ilmoittautuminen päättyy: 22.6.2025. Tässä nonstop-aloituksena alkavassa koulutuksessa opiskelija pääsee aloittamaan opinnot viikon sisällä opinnoille ilmoittautumisen jälkeen. Huom! kevään ensimmäinen aloitus tällä toteutuksella 11.2.2025! 

Hinta: 15 €/op. Lisätietoja maksuista täällä.

Huomioithan, että ilmoittautuminen Xamk Pulsen opintoihin on sitova eikä opiskelupaikan maksuton peruminen ole mahdollista. Ilmoittautuessasi sinun tulee maksaa opintojakson hinta, jota ei palauteta, vaikka keskeyttäisit opinnot.

Jos et kuitenkaan aloita opintoja, ilmoita meille siitä ajoissa, jotta saamme poistettua sinut opintojaksolta. Näin tietoihisi ei jää merkintää suorittamatta jääneestä koulutuksesta. Peruminen tulee tehdä osoitteeseen avoinamk@xamk.fi

Avoimen AMK:n opinnoille voi ilmoittautua enintään 50 opintopisteen edestä / lukukausi. Yli 50 opintopisteen menevät ilmoittautumiset poistetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

HUOM! Xamkin tutkinto-opiskelijat eivät voi ilmoittautua Xamkin avoimen AMK:n opintoihin.

Polkuopiskelijat ilmoittautuvat Pepissä tai Tuudossa vain ko. polkuopintoihin sisältyville opintojaksoille. Tarkista kutsukirjeestäsi oman polkuopintosi tarkempi ohjeistus. 

Tavoitteet:

Opintojakson suoritettuaan opiskelija

  • ymmärtää, mitä psykologinen turvallisuus työyhteisössä tarkoittaa ja miten ilmenee
  • tunnistaa työyhteisössä psykologista turvallisuutta vahvistavia keinoja
  • tunnistaa psykologisen turvallisuuden vaikutuksen henkilöstötuottavuuteen
  • ymmärtää psykologisen turvallisuuden merkityksen johtamisessa ja muutostilanteissa
  • osaa soveltaa psykologisen turvallisuuden käsitettä ajankohtaisissa teemoissa: mm. DEI-näkökulmat, monimuotoisuus työelämässä, etätyöt, digitalisaatio

Sisältö:

Tällä opintojaksolla perehdyt psykologisen turvallisuuden käsitteeseen työelämässä. Psykologisella turvallisuudella tarkoitetaan jaettua kokemusta siitä, että työpaikalla voi olla oma itsensä ja ottaa riskejä. Psykologisesti turvallisessa yhteisössä voi työyhteisön jokainen jäsen kysyä askarruttavista asioista, kertoa ideoistaan ja virheistään sekä pyytää apua luottaen siihen, ettei siitä aiheudu hänelle kielteisiä seurauksia.

Psykologisesti turvallinen työyhteisö edistää työhyvinvointia ja tukee tuloksellisen työn tekemistä. Vaikka työyhteisön johdolla on merkittävä rooli psykologisen turvallisuuden luomisessa ja ylläpitämisessä, myös jokainen työyhteisön jäsen voi vaikuttaa asenteellaan, käyttäytymisellään ja toimintatavoillaan työyhteisön ilmapiiriin. Opintojaksolla käsitelläänkin psykologista turvallisuutta ja sen ulottuvuuksia juuri tällaisen käytännön soveltamisen näkökulmasta. Osallistujat soveltavat opintojakson aiheita ja tutkittua tietoa oman arkensa, kokemuksiensa ja työnsä kysymyksissä. Koulutus sopii kaikille aihepiiristä kiinnostuneille, kuten esihenkilöille, HR-ammattilaisille ja tiimityötä tekeville.

Toteutus: 

  • Opintojakso toteutetaan itsenäisinä verkko-opintoina Learn-verkko-oppimisalustalla. Opintojaksolla ei ole lähiopetusta eikä verkossa tapahtuvaa ohjausta. Opintojakso ei sisällä samanaikaista osallistumista edellyttäviä ryhmätöitä eikä aikataulutettuja verkkoluentoja.
  • Verkkotallenteiden katselun suosittelemme tietokoneen käyttöä.
  • Voit suorittaa opintojakson omaan tahtiin kuitenkin huomioiden toisten osallistujien kommentointia edellyttävät osuudet. Suoritusaikataulussa kannattaa huomioida niiden vaatima aika.

5 op:n laajuinen opintojakso vastaa noin 135 tunnin opiskelijan työmäärää. 

Opiskelumateriaali:

Opiskelumateriaalina ovat Learn-alustalle sijoitetut alustukset, äänitallenteet ja muu opetusmateriaali, verkosta löytyvä erikseen nimetty verkkomateriaali sekä seuraava kirjallisuus:

  • Jarenko, K. (2017) Myötätunto, hyvän tahtominen ja psykologinen turva uusiutumiskyvyn edellytyksinä. Teoksessa A.B. Pessi, F. Martela & M. Paakkanen (toim.) Myötätunnon mullistava voima. Helsinki: PS-kustannus
  • Paakkanen, M. & Ruokonen, M. 2022. Empatian voima työssä. Helsinki: Werner Söderström Osakeyhtiö.
  • Rantanen, J., Leppänen, I., & Kankaanpää, H. (2020). Johda tunneilmastoa: Vapauta työyhteisösi todellinen potentiaali. Alma Talent.
  • Peltola, A. 2024. Tunnetartunta. Jyväskylä: Tuuma.
  • Routarinne, S. 2022. Rakentava vuorovaikutus ja psykologinen turvallisuus. Teoksessa Salonen, A., Lehtinen, E., Helajärvi, H., Sahimaa, J., Hautala, J., Viljamaa, J., Mikkola, J., Huitti, M., Huotilainen, M., Remes, S., Routarinne, S., Dunderfelt, T. (toim.) Paremman työelämän opas. Helsinki: Minea Kustannus ja Media Oy.

Arviointiasteikko: Hyväksytty/Hylätty

Lisätietoja ilmoittautumisesta:
Xamk Pulse, avoinamk@xamk.fi, puh. 040 631 9828/Tiina Valjakka

Opintosuoritusrekisterin ote 
Lähetämme sinulle sähköisesti allekirjoitetun opintosuoritusrekisterin otteen sen jälkeen, kun olet suorittanut opintojakson ja saanut siitä arvosanan. Ote toimii dokumenttina, jos esimerkiksi haet hyväksilukuja opintoihisi jossain toisessa korkeakoulussa. Opintoja voidaan hyväksilukea myös Xamkissa, jos tulet meille tutkinto-opiskelijaksi. Katso lisää nettisivultamme Opiskelu Xamk Pulsessa – Xamk.  
 

Tiedotamme koulutuksen toteutumisesta sähköpostitse. Jos viestiä ei ala kuulua, tarkasta myös roskapostit!

Pidätämme oikeuden mahdollisiin muutoksiin.

 

Karvin logo

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu on Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) laatuauditoima korkeakoulu.

Etsi lisää koulutuksia koulutuskalenterista

Koulutusten tiedot ja ilmoittautuminen

Koulutuskalenteriin

Courses in English

Look for courses in English and sign up in our English Training Calendar

Training Calendar

Tietoa opiskelukäytännöistä

Lue tarkemmin opiskelusta avoimessa ammattikorkeakoulussa

Lue lisää